Tuesday, November 07, 2017

BANDUNG PART VI | LAST DAY IN BANDUNG , WELCOME HOME ESAH!

2 comments :

Assalamualaikum.

Palli pallliii (cepat in korea)...
kita perabih kan entry bandung ni haaa....
semak samun pala wotak kakak..

Ni last day in Bandung.
Karang balik, flite from Jakarta.
Kan awal2 dulu i dah kabor,ada kesilapan masa booked flite.
Patut balik dari Bandung. Ni dahhh kena patah ke jakarta.
Semua ni gegara agent Matta Fair asal tu la.
Tah ke cemana tah plan dia! gggrr.
So, janji ngan pak arip,sejurus lepas solat subuh terus gerak p Jakarta.
Sbb weekdays, macet (jammed) teruk yakmat ye!
Sana ramai stay kat bandung, keje kat jakarta..
sbb jakarta mahal rumah dia..
subuh diorang plak awal, kol 4.15am.. huhu.
So dlm kol 5am dah start gerak to jakarta back...
otw tu ada benti kat R&R pekena kopi...
syokk sgt time ni..sbb R&R dia happening mcm R&R kita jg...
sambil minum kopi layan lagu dangdut..
dikocok kocok...ek ah ek ah ek ah.. hahahha

Dah lepas subuh keluarnya mendapat la kena lepak airport 3-4jam awal..
Dari bandung took about 3hrs... mcm KL to IPOH gitu la...
tadek hal, kitorang terus cari bfast..
makan nasi panas2 dgn sambal sunda depa. Ya allah sedappnyaa...
ikan yg mcm ikan sardin digoreng garing2...
celet2 dgn sambal depa.. up plak sup kuah bakso..kuah je...pentol(ball) dia i tak amek.
keluar2 ai idung u!
Dah kenyam..lepak tgk TITIAN CINTA(aisy+haris) kat hphone.
Layan episod semalam(Isnin nya).
So ngam2 dah checkin beg, pusing2 airport.
Sebaik Jakarta airport.  Besar and better dari airport Bandung nunn.
Beli keychain and fridge magnet yg elok sikit tuk rumah sndiri kat airport.
Lagi sejam lebih nak board, kita makan bakso..
Sebagai penutup rasa2 Indonesia gittoo..

:: sedapppnya ya Allah ya tuhanku ya qareem..gitoo rintihan qolbu.. hahha::

:: tu cili dia..kenapa kat sini tadek mcmtu ha?? pi la belajar dgn bibik2 endon tu kan? pastu jual lah kat sini . ni i makan bakso kat mesia, tawar2 hebeh2 je belaka... kecewa keluh kesal taw tak! ::

:: ni pisang g oreng.. tak nampak mcm pisang kan? hehhe. dia makan dgn eskerim. Laki i la. kalau i, idok la nak oda mende2 mcmni..baik i makan indon cuisine pueh2 kannn?? apalah laki mak tu! ::

:: dah nak balik ni mula lah kalut chck hphone tgk keje! ayooooo. ::


:: dah nak berangkat balik!!! Alhamdulillah flight smooth... ni balik pun naik malindo. tetaplah dapat menu yg sama; mini pizza mcm mai aritu... Sampai KL dah petang.. tadek apa yg kami rindu nak makan malaysian food. Selalu kalau balik oversea, mesti gigil2 cari asam pedas lah..nasi lemak lah..roti canai lah.. ini , tidak ye! lagi dirindu makanan sana iye ada! sedapp taww indonesia food. i admirer! ::

:: unpack luggage. tak byk shopping pun.. kami ni bkn kaki shopping. byk kali ulang dah kot.. smua bnda sama je lebih kurang dgn kat mesia, kat jalan TAR sana, kat kenanga wholesale..so watpe la nak bersungkuk-sangkak ngangkut baranggg kan? ni beli pun as buah tangan je tuk family n friends..::

:: sebahagian dari kain sulam yg i borong. Murah la kat sana... 4meter dalam RM45 je..prada silk. ada yg lagi murah..tapi kain tak sedap. ni kain elok! tu dapatlah kat mak, MIL, adik badik i..isteri adik2 I. yg lain2 bagi beg telekung bandung tu je..::

:: ni la beg telekung nya.. dalam beg ni i buh kain sulam tadi.. senang nak bagi depa...  hat mcmni jg i bagi kat kwn2 opis. sorry la i tak de idea nak bagi apa dahh..nak beli kain pasang kang... berat nak ngangkut..lg pon berapa ramai plak i nak kena kasi ..kang ada yg tecit ati tak dapat..kennn::

:: Fridge magnet...tuk rumah sndiri, rumah mak..bagi adik badik and jiran2..::

Alhamdulillah selesai dah entry bandung kita.
Jujurnya takde apa tips sangat i boleh kasi.
Sbb indonesia tu ala2 malaysia je.. communication pun senang...
cuma currency dia, agak tergeliat jg nak kira..
byk nau digit..hehhe
masa i pi ni  rate lebih kurang INR10,000 =RM31.
Lagi satu, teh kat sana...rasa dia pelik sikit.
Mana2 i pegi pon mmg teh rasa mcm jasmine tea.
nampak tempting..bila minum..dah mcm minum teh bau mcm india semayang.
leh imejin tak???
kat sana tadek teh tarik ye! sbb depa tak familiar pakai susu pekat mcm F&N kita tu..
tayah la ramah tamah minta teh tarik. 
Kang depa carut koang bahasa boyan, kakak tak tau! huhuh

So secara ringkas tempat i pegi masa jakarta & bandung :

1) Cempaka Mas UTC, Jakarta - ala2 Kenanga Wholesale.Kat sini leh beli fake hbag, buat spek mata murah2. blouse pun pandai cari ada yg murah2
2) Tanah Abang, jakarta - pun mcm KWC,mcm pasar payang sket2..Konsep mmg iras KWC... beli byk, lagi murah.
3) Central Mall, Jakarta- ala2 KLCC/Pavillion. 
4) Pasar Baru Mall - Mcm KWC. kat sini byk giler textile. so lace2 semua mmg cantik2!
5) Dago DreamPark - taman yg yada-yada..Sila TAK PAYAH pergi..ada faham? haha
6) Tangkuban Parahu - Gunung berapi tak aktif
7) Floating Market - taman & stall atas sampan.
8) Kartika Sari - pisang bollen and jajan2
9) Amanda cake house - cake kukus yg tersangat sedap!

Kalau bawa budak2 and byk masa kat bandung, leh pegi Trans Studio Bandung.
Theme Park ala2 USS lah kot. 
Jakarta pun byk je tempat shopping yg best2 instead of Bandung itself.
I borak dgn orang sana, diorang kata.
orang jakarta mai p bandung soping.
orang bandung plak datang jakarta tuk belanja.
so masing2 ada kelebihan kekurangan lah kot..
Jakarta ada 2 tempat i tak sempat nak pi soping; Mangga Dua & Thamrin City. 
So kalau u ols p Jakarta... boleh la redah semua mall depa.
Leh compare2 price kannnn??
Jgn lupa makanan depa.. try je la apa yg rasa nak try..make sure HALAL lah ye.
Jgn main hentam je plak noo...
Lagi satu..kalau datang sana...elok la lama sikit. puas sikit jalan.
Duk la jakarta 2 malam, bandung 3 malam. 
Insyaallah puas hati. 
I dah tersilap sbb misscommunication dgn agent MATTA.
Rasa mcm rushing pun ye!
Tapi takpe... later ada plan nak repeat dgn family plak.

and kot ada la sudi nak kelebet2 semua entry bandung..
just click link below :

So sekian, wabillahittaufiq walhidayah..hehhehe


.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.


2 comments :

Etuza Etuza said...

Seronok bejalan2 masa cuti kan..

Nur Aishah said...

etuza : saya suka berjalan time bukan cuti skola and bukan cuti umum.jalan tak sesak..lapang sket fikiran.. :)