S A K I T

4 comments :

Bismillahirrahmanirrahim.

Page ini akan membawa anda semua kepada sebuah pengalaman penuh erti dalam hidup saya.
Sekadar perkongsian pengalaman.
Sebagai penghidap CA endometrial.
Where the CA cell already spread up to my liver.
And its at stage 4.
Subhanallah....

Kuatkah saya untuk menulis sambil meraup kembali kenangan pahit ini?
Mampukah saya merungkai kembali detik2 suram yang telah saya lalui?
Kerana menaip ini saja, berkali2 airmata telah menitis.
Tik tik tik jatuh bersama sebuah keinsafan dan rasa yg berbagai2.

InsyaAllah2.
Saya tau saya kuat.
Saya tau saya hamba terpilih untuk di uji.
Saya tau saya telah redha.
InsyaAllah2.

Sebagai memudahkan penceritaan,
Saya berbesar hati berkongsi kronologi sakit saya ini.

22/09/2014- Isnin

Sebulan lebih saya diizin tuhan bergelar isteri kepada suami tercinta.
Pagi ini suami bawa saya ke O&G Ampang Puteri Specialist Hospital.
Berjanji temu dgn Dr.Fauziah.
Waktu ni saya masih ok.
Sekadar berperang dgn 'period flow' yang menggila.
Oh itu kan sudah menjadi kebiasaan saya sejak 4 tahun yang lalu.
Yes! 4 or more years ago!
Every mths saya akan face period flow yang maha hebat.
Bukan klinik biasa saya pergi sblm ni, macam2 klinik saya dah pergi.
Year 2009 saya pernah masuk wad sbb sakit perut.
Dalam tahun 2014 itu sendiri saya dah beberapa kali appoinmnt with O&G HKL.
Tapi semua tak pernah detect it is a cancer!

Waktu rawatan with Dr.Fauziah,  saya lalui a few procedure.
Until doc ask me to admitted. Senang dia nak pantau!
So, let's we warded.

23/09/2014-Selasa

Saya diarahkan untuk membuat ultrasound.
Selama saya buat ultrasound di klinik2 biasa, tak serumit disini.
Agak details and took quit long.
Doktor yang buat ultrasound tu a few time berkeriut2 muka.
Then dah settled i masuk wad balik.
Baru nak duduk, i dah diminta tuk buat xray chest.
Followed by Magnetic ResonanceImaging scanners(MRI Scan).
About sejam lebih juga saya dalam mesin pengimbas MRI tu.
Panas, debar, sejuk. Bersilih ganti.
Kemudian kembali ke wad.
Masih tak fikir bukan2.
Habis kuat pun saya rasa ada fibroid.

:: Petang tu, Ina & Kak tun datang visited wakilkan office. Time diorang datang, saya tgh weak sgt. Muntah tak henti ::

Petang tu juga suami datang menemani tidur.
Dr.Fauziah seakan hint something was goes wrong with me.
Husband saya tenang.
Tah dari mana idea, tah dari mana suara, saya mcm berteka-teki sendiri,
"Aku cancer ni!".
Tapi Dr.Fauziah tak boleh nak ensure, since sample tissue yang dia ambil,
dia hantar to Lab. Which is Ampang Puteri tiada Oncology department pun.
So malam tu tidur dengan penuh tanda tanya, tapi emosi dan keadaan masih terkawal.

24/09/2014 - Rabu

Awal pagi Dr fauziah datang check.
And....
Dia komfem kan saya ada cancer.
But details, petang sikit baru boleh dapat tahu.
I?
Lemah. Gelap. Blank.
Suami? tenang dan peluk saya deep2.
Saya dibenarkan discharge. Result tepat later klinik dr fauziah will call my husband.
Saya dibenarkan pulang tuk lebih rehat dan tenang.
Saya menangis disepanjang perjalanan pulang ke rumah emak,Ampang.
Saya tak rasa apa2.
Saya tak tau apa nasib yg bakal saya tempuh.
Lillahi saya blurrrrr.

Sampai rumah emak, ayah.
Saya disambut sayu.
Emak menangis. Saya sambung menangis.
Letih penat dan masih blur.
Ayah terus berurusan dgn ustaz rashdan (Darussyifa').
Tengahari terus ke rumah ustaz rashdan.
Saya terima ucapan takziah dari ustaz.
Dan beliau merawat seperti biasa.
Meminta mangkuk putih, bedak sejuk dan akar rumput apa ye. lupa sudah.
Bedak sejuk dicampur air zam2, kemudian akar rumput dicelup dalam bedak sejuk.
Disapu pada seluruh perut(coz im womb cancer).
Malam itu kali pertama tidur sebagai pesakit cancer, yang sangat berbeza.....
Allah..................... :'(

25/09/2015 - Khamis

Pagi ini saya minta suami untuk hantar saya balik rumah kami di Monte Bayu,Cheras.
Suami ke pejabat.
Saya mahu sendirian di rumah.
Waktu ni saya tak rasa demam or sakit or apa.
Its just saya menangis dalam sendu dan sayu.
Sesekali saya bersidai di balcony memandang ke luar.
Bukit2 menghijau dihadapan mata.
Ya Allah, berilah keredhaan dalam hatiku.
Sayu. sedih. sendu.
Message bertalu2 dari adik beradik memberi kata2 semangat.
Allahuakbar3x.
Masuk tengahari, saya mampu bangun.masak.
dan solat. solat dan solat.
Petang about jam 6.40pm suami balik.
Saya sedang mengaji diruang tamu.
Dia masuk. Nampak longlai.
Terus memeluk saya yg masih bertelekung.
Dan memberitahu khabar yang pasti itu..
"sayang cancer rahim stage 4!"
Dia menggugu menangis sambil peluk saya.
dan saya?? Saya kuat.
Saya cuma menangis sedikit dan menenangkan suami saya.
Ya Allah ini taqdir aku! 
Malam itu, Hafiz(adik) saya message suami saya.
Mohon izin bawa saya pulang ke rumah mak ayah.
Bagi memudahkan saya dipantau.
Ada kata2 yg menyentap hati saya..
"Memandang wajah mak ayah juga antara rawatan mujarab buat kakngah saya".
Subhanallah.
Suami saya tanyakan saya, saya nak balik ke tidak.
Saya setuju dan bermula pada saat itu, saya terus kekal tinggal di rumah mak ayah.

Begitu kronologi awal saya dan sakit ini.

Seminggu selepas itu, saya mendapatkan rawatan di Gleneagles Hospital.
Under Dr.Dato' Fuad Ismail. Specialist ongcologist yang di rekemen oleh Dr.Fauziah.
Segak lawa orangnya.
Pertama kali berjumpa beliau,saya sudah mula rasa sakit.
Demam lesu muntah.
Doc check perut dan bawah dada saya.
Sangat keras! Dia kata, mmg agak worse.
Sbb keras and dia dapat rasa bengkak.
Saya perlu admit sebab demam.
Saya akan melalui rawatan Chemoteraphy selepas ini!
Yes, kimo yang sangat digeruni oleh semua manusia!
Ya Allah................ *OH im crying now*

Waktu saya admitted sehari sahaja!
Sebab saya kan sangat allergic dengan hospital.
Saya merayu2 tuk discharge the next day.
Doctor kata OK. And he's happy tgk saya dah mcm sihat sikit.
Before discaj, saya diperkenalkan pada Dr.Maha;Surgeon doctor.
Untuk dipasang chemo-port dalam dada kanan saya.
Kerana chemo nanti akan di masukkan melalu chemo port ini tanpa perlu suntik urat2 pada tangan.
Memudahkan pesakit sebab doktor kata urat2 saya halus2.
Nanti jadi sakit bila masuk ubat later.

Appoinmnt the next week for operation masukkan chemo port.
When the date is coming, suami hantar saya ke Day Care ward.
Im Alone. 
I have to tell this, saya selalu melakukan apa2 sendirian.
Sedari saya bujang sampai dah kawen pun.
Apa2pun saya memang biasa buat sendiri, seorang!
Sebab jodoh saya dgn lelaki yang sgt susah untuk cuti!
Dan saya memang benci nak lihat wajah yg sekejap2 tgk jam.
Resah gelisah nak masuk office.
So, u go lah!
i can survive for myself. Allahua'lam.
Cukup lah doa tuk saya dan Allah sentiasa ada utk saya Insyaallah.
Saya taknak rasa sakit hati atau apa.

Then tiba masa nya, saya masuk OT(operation theatre).
Lebih kuran sejam, operation selesai.
Dan mulai detik itu, chemo port selamat bersemadi pada dada kanan saya.
dan akan kekal terus tinggal disitu.
Hingga akhir hayat saya.

Chemotheraphy Session

Tarikh yang tepat bila saya mula chemo, mmg saya tak dapat nak ingat.
Saya perlu lalui 6 cycles chemo.
Tapi sbb ketahanan badan yang kurang,
setiap chemo akan dibahagi kepada 2 session/kali.
That's mean, saya akan tempuh 12 kali chemo.

Before we go further, saya yakin ramai yg tak tahu How's chemotheraphy works for cancer patient.
Mcm saya juga, before dapat sakit ni..
Saya just imagine chemo ni mcm kena masuk 1 machine/device tuk buat chemo.
Pastu saya bayang mcm sakit sangat during chemo process.
Rupanya bukan begitu ye.

What is chemo treatment?

Chemotherapy is a common type of cancer treatment that uses drugs or medications to treat many types of cancer. It works by targeting and eliminating rapidly dividing cancer cells in the body. Chemotherapy is often given for two main reasons. First, chemotherapy may control or eliminate tumors to relieve symptoms, such as pain. This type of chemotherapy is often called palliative chemotherapy. The other main reason to provide chemotherapy is to prevent recurrence after surgery or radiation therapy to control the original tumor.

How is Chemotherapy Given?

Chemotherapy drugs are given most often intravenously (IV) or by mouth (orally). There are several other methods of giving chemotherapy, but these are the most common. There is not one universal chemotherapy drug that is used to treat cancer; there are actually several different types, each uniquely effective against specific types of cancer. The frequency and duration of chemotherapy depends on many factors.The oncologist will develop a treatment plan that is based on type of cancer, stage, other health factors, type of chemotherapy drugs prescribed, and other treatment methods also being used.

In a simple words, 
Chemotheraphy yang saya ambil jenis liquid.
Ala2 mcm IV drip biasa tu.
Cuma ubat dia tu sangattt sangattt kuat dan jahat :(
Ubat chemo ni ada mcm2 jenis and level of strentgh dia.
Depends on sakit and doctor advices.

Appoinment selalunya seminggu sekali for 1 cycles.
Tuk move ke 2nd cycles, will gap 2 weeks.
Rutinnya, pagi2 lepas subuh, lepas mengaji.
Saya akan siap2 kan barang2 nak bawa.
Sebab daycare je bukan admitted.
saya bawa telekung, quran terjemahan, buku2 agama ke,
and sikit bekalan food. Kuih ke buah ke sandwic ke.
Kat hospital boleh request makanan or drinks. 
Lepas tu, ayah saya akan hantar saya ke Gleneagles(Husband mcmbiasa..kerja kerja kerja)
Dia akan drop saya betul2 di Oncology Department.
Ayah akan pesan and doa yg baik tuk saya.
Selalu emak and aliff akan ikut hantar.

Saya masuk and register.
Timbang berat.
Lepastu ambil darah and masuk dlm bilik chemo.
Bilik dia luas. bersih lapang.
Ada Lorenzo Recline sofa dalam 12 buah.
Ada tabir, tapi tak ditarik.
Kat sini lah saya kenal kakak2, makcik2.
Kami menyembang, sharing tips or petua etc.
But most of the time, kami senyap and tidur.
Sebab chemo kan letih.

:: This how's chemo session happend. Recline sofa tu buat patient lebih selesa dari terbaring kat katil :: 
 
Doc akan datang check dlu, kemudian baru nurse akan drip kat chemo port.
Masuk ubat silih ganti dengan Intravenus Drip(IV drip) biasa tu.
Untuk saya, drop nya sangat perlahan.
Sebab kali pertama saya chemo,in the middle..saya kena reaction teruk.
Tiba2 pandangan saya jadi bubble2.
And terus sesak nafas.
Bila jadi reaction mcmtu, nurse akan stop kan ubat.
And bagi neb and saya kena rest for a while, or stop terus chemo tuk hari tu.
Since that saya memang kena chop; problem patient.
huahuahua. Saya selalu akan dipantau oleh nurse2 lah.
Bagus2 nurse kat sini, sangat friendly and caring. 
Alhamdulillah allah kurniakan orang2 yang baik sekeliling saya.  
Bila ubat drop slower.
Saya selalu jadi patient terakhir habis in that session.
9am to 5-6pm.
In between saya akan mengaji selarat saya.

:: Amalan surah2 harian. Mohon Allah beri kekuatan.. Subhanallah ::

Then tidur. jaga tidur, makan(kalau lalu makan) then tidur balik.
Then minta izin tuk Zuhur then sambung chemo.
Mcm tu lah 12 kali saya lalui.
Kadang2 bila check darah, saya demam. 
Tak boleh chemo.
Or Hemoglobin(HB) saya rendah kena tambah darah.
Mean seharian tu saya kena tambah darahhh je,tak boleh chemo.


:: Blood transfusion. Selalunya saya dapat 2 peket darah and darah dia pekat gilerrr! Nurse sekejap2 goncang2 plastik tu bagi flow lancar ::


Habis chemo, saya akan jadi lembik. Lesu tak bermaya.
Berjalan ke depan @lobby hospital tggu sapa2 datang jemput.
Selalunya ayah or adik saya.
Again, suami saya adalah pekerja yg sangat2 sibuk.
Namun tiapkali chemo, waktu rehat about 1pm suami saya akan datang melawat.
Saya tetap hargai. Terima Kasih Sayang....

 
::Pic ni tak edit. Warna kulit saya ketika ini mmg kekuningan. Mata putih saya kuning pekat!  Akibat CA cell sedang menyerang liver.  Ni pic masa awal2 saya chemo. Saya sangat worse time ni!And reaction teruk while chemo. Pix snap by my husband. Saya tidur betul2 bukan cobaan waktu ni, sbb masuk ubat muntah. ::

Balik rumah lepas chemo, saya jadi sakit.
demam, letih, muntah bersilih ganti.
Baring, tidurrrrr sentiasa.
Bangun tuk solat, mandi,buang air.
Makan memang tak berselera!
Cuma saya sulamkan air zam2, and makan buah2.
Saya lalu makan roti sapu planta je.

Chemo ni ada byk side effetc.
Macam hair loss, diarrhea, vomitting and fatigue(letih) for sure!
Saya tempuh semua side effect!
Tapi dia ada level2.
Like at first, saya diarrhea.
later i got constipated(sembelit). Yang ni sampai saya kena pegi emergency. Sbb sakit sangat perut takleh b*rak.
Then saya kena hair loss.
Masa tu saya dan suami bercuti @Avillion PD.

:: Melayan lara hati, mendengar bunyi deruan ombak. Menghargai keindahan ciptaan Allah. Mudah-mudahan ada redha dalam kesakitan ini :: 

:: Avillion PD ::




 
1st time sikat kat sana, rambut segumpal gugur.
Then i realize, my hair will continue fall and gone since that.
Yes, saya botak habis.
Tggal a few helai je rerambut atas kepala.
Bukan rambut atas kepala je, smua bebulusss pun gugur n botak.
Termasuk bulu kening saya. hmmmm...

:: Sangat teruk kan? kening langsung hilang! rupa saya pun jadi pelik. hmmmm ::

:: wajah tanpa kening ::
  
Yang non-stop berlaku is fatigue and vomitting.
Setiap kali habis chemo doktor akan bekalkan ubat muntah and morphin(pain killer).

Rutin sepanjang sakit dan chemotheraphy

Saya kalau boleh taknak kenang pun saat2 saya terlantar sakit.
Rasa Ya allah saya taknak dah lalui semua tu.
Rasa dia sangat pelik dan sangat tidak best!
Saya berpantang sakit di rumah emak.
Masa saya abiskan hampir 90% dalam bilik per-day.
Bangun Subuh, sangat sukar.
Badan rasa mcm kena spin.
Sakit sana sini.
Tiap2pagi suami akan urut/tekan belakang.
Sbb tulang2 jadi ngilu.
Saya ambil masa a few minute to rest before wudhu.
Sbb sangat tak boleh kena air sejuk!
Lepas solat jemaah dgn suami,teman suami bfast.
Emak saya sangat baik dan care.
Dia bkn jaga saya je, jaga kebajikan suami saya sekali.
masak, basuh baju,lipat baju.
Yelah apa saja yg saya boleh buat, time sakit2 tu??

Ya Allah besar sgguh jasa mak.
shud at my age, saya yg jaga mak..ayah.
Tapi till now, diorang yg jaga saya lagi. 
Ya allah..ya allah, kasihani ibu bapaku.
Sepertimana mereka mengasihani diriku dari aku kecil sehingga sekarang.
Ameen ya rabb.. *crying again*

Kemudian, hantar suami depan pintu(kadang2 tak larat, intai dari tingkap je).
Suami pergi kerja, saya sambung mengaji banyak2...semampu saya.
Kemudian saya tidur kembali. Letih.
About 9am, saya bangun..mandi.
Lepastu duduk kat ruangtamu, pun baring kat sofa juga.
Tengok lah sapa ada kat rumah time tu.
Main2 dgn oni n abam kejap.
Lepastu masuk bilik. On aircond pelahan.
Tidur. Skjp kang off plak aircond. Sejuk. Gigil.
Lepastu tgk2 handphone ala qadar. Time ni mmg tak layan sangat pun hphone.
Lepastu bgn solat sunat. 
Lepastu zuhur.
Lepastu tidur balik.
Tggu suami balik.
Jenuh sangat nak tggu masuk petang.
Sekejap2 tgk jam. Bila nak petang.
Bila suami nak balik? saya bosan. saya sunyi.
Suami balik dah maghrib.
Makan dgn suami, sembang2.
Lepastu tidur.
Kadang tak sampai bapa minit je i dapat borak dgn suami.
Sebab letih. Tidur awal.
Kadang2 suami call ptg suruh siap2.
Lepas maghrib dia nak bawa jalan2.
Dia kesian sangat kat saya.
Terperap mcmtu.
Dengan keadaan saya yg sangat letih mcmtu, mana je sy boleh pegi.
Abis kuat lepak dekat Secret Recipes, minum2.
Tengah minum, nak muntah pulak.
Lari balik. 
Berulang2 lah rutin saya sehingga chemo selesai!
Enam bulan!
Sangat lama pada saya!

Ada masa saya agak sihat. Kuat.
Boleh attend kenduri kawen saudara mara.
Boleh ikut suami berjalan. Teman dia p bowling tournament.
Tapi saya dah tak sihat mcm dulu2.
Kita boleh rasa...badan kita sendiri kan?
Saya dah start solat duduk :(
Sebab kaki dah takleh nak duduk antara dua sujud.
Sakit sangat pada betis,lutut dan peha.
Kuku kaki dan tangan saya jadi hitam2.
Ada satu masa, saya kena gatal2 teruk.
Sangat teruk!!!! Tinggal kesan sampai hari ni!

Hidup saya 360 darjah changed.
Rutin. Jiwa. Emosi.
6 bulan saya terlantar sakit.
Mc's panjang. 

Kawan-kawan rapat sering juga msg/call tanya kabar.
kawan-kawan office pun. Speciallay No-In. Rajin msg tanya kabar.
*Sob2*
Adik beradik yang jauh2 pun kerap msg.
Tu jelah peneman.
Kadang diorang datang rumah.
Kadang dorang jemput bawa keluar minum/makan.

:: Time ni kuat sikit. Keluar minum dengan Inn @Papparich ::

:: Badan jadi susut sikit. Sikit je laaaa :p ::

:: Suami bawa saya dan family jalan2 p Penang :: 

:: With Choyaya Secret Garden. She's a popular blogger. Datang visited lepas dia bawa anak dia, si sheindong jmpe his paeds. TQ Su. :: 


My last chemo was on March 2015.
Two days after im back from Bali.
Masa last chemo tu, i sakit teruk. 
About 2 weeks juga i demam/muntah/lembik.
Alhamdulillah 30 Mac 2015 i mula kerja balik.
Syukur Allah beri kesempatan.
Hingga kini (25/11/2015), saya masih bekerja.
Nak kata sehat betul tu tak juga.
Imunisasi badan pun dah tak sama mcm orang sihat lain.
Sesekali ada juga saya demam,batuk,sakit2.
Kaki saya masih tak kuat.
Masih tak mampu melipat lutut untuk solat normal seperti biasa.
And baru2 ini awal November 2015,saya admitted 2 hari.
Demam teruk.
Selang 2 bulan saya akan ada follow-up appoinment dengan Dr.Fuad.
Kadang2 kena buat ujian CT Scan. 
Kadang2 ultrasound.

Sakit cancer ni,tak boleh kata dah fully recovered.
Potensi nak relapsed sentiasa ada.
Saya hanya mampu berdoa 200% mengharap bertawakkal pada Allah swt.
Tiada ubat pun yg saya makan.
And mmg takda apa2 ubat pun for chemo patient.
Cuma beberapa supplement mcm Olive Oil and Apricot seed je saya ambil.
Pantang makan pun saya tak berapa amalkan.
Sepatutnya perlu juga pantang.
Pantang nampak tu iye! hehehe.

Saya hanya mampu share setakat ini sahaja.
Since ada a few perkara saya tak berapa boleh ingat.
Insyaallah kalau saya dapat ingat kembali, saya akan edit entry ini.

Buat sahabat2 yang membaca entry ini.
Saya pohon sedikit jasa baik tlg doakan kesembuhan saya.
Agar saya terus diberi peluang tuk meneruskan kehidupan menumpang di bumi Allah.
Dan hidup sihat seperti biasa.
Jazakallahu khairan khathiran.

Ameen ya rabbal alamin.

4 comments :

No-In said...

Ya Allah Cah...mmg xdpt bayangkan kesakitan ko time chemo tu. camane ko hadap berita yg menggoncang dunia, camane ko lalui kehidupan ko slps tau ko cancer. mcm2 aku pikir. aku cube bayangkan aku dok kt diri ko skg. maybe aku xsekuat ko. Alhamdulillah semangat juang ko utk idop sgt tinggi. aku mmg xkan lupe doakan utk ko sahabat...

Nur Aishah said...

Ain..maaf saya baru baca comment ni.
Kamu mmg sahabat yg sgt baik.
Bertuah sgt rasa dpt kenal kamu, pada tempat dan wktu yg tepat!!
Allah maha2 pengasih. syukur Allah hadiahkan saya sahabat yg baik.
malah terbaik. Alhamdulillah.
Insyaallah ain, saya masih perlu hidup utk byk perkara.
terutama suami, keluarga dan agama saya.
Iman saya yg setipis ini, sekurang2nya saya mampu teguhkan ia sedikit demi sedikit.
Saya belum bersedia nak tinggalkan smeua yg saya sayang di dunia sementara ini.
Namun...andaikan umur saya hanya sampai disini..
kasihani saya ain..tlg doakan saya... ye!

Love u my dear friend. love u much..

Siti Rohaida Yusof said...

Allah tahu akak kuat untuk hadapai dugaan ini..walau sy tak lalui kesakitan tu,tapi pernah juga merasai sakit operation jantung pada tahun 1996..Keep strong sis..

Zie Azi said...

baru hari ni diberi kekuatan utk komen,selama ni baca je..sob sob
be strong kak sha. hug & love