Friday, March 16, 2018

SALAM HARI JUMAAT SEMUA...

No comments :

Assalamualaikum.

Selamat hari Jumaat anak2 mummy semua.
eh ada nampak mami hepi ke?? opkos lahh mami epi arini.
sat g rehat panjang, mami and anak2 hayamm nak melinjat p SPM(Sunway Putra Mall).
Main purpose, nak p makan2 farewell tuk Sulyana (our colleagues). 
Aktiviti sampingan lain, mcmbiasa.. cuci mata, cuci2 pursue.. haisshhh!

:: Kari sardin?? ampa pandai tak makan sardin masa kari lagu ni??? ni lah menu kegemaran I dgn adik badik I..since dari zaman kecik!.. dulu sardin 1 tin besar tu baru RM4.90-5.50 mcmtu.. Mak i suka sardine malay buat.. mcm adabi ke, pertima ke.. tapi yg melayu buat ssh nak dapat kat merket... I, personally suka cap Ayam, tomato sauce dia sedap, paling penting ikan dia hellok gebu2, tak hancur2!.. kalau pi makan kat kedai makan, sardin yg depa masak..dah la haluih2 besaq bulu mata bak kata adik ipar I.. pastu tulang bersepah (walau tulang dia leh makan), kecik2..kadang2 hancur.. putus selera I! ::

Sambung cete Kari sardin..
Nanti mak beli 2 tin, beli kelapa, masukkan kentang 3 biji belah 4... 
masak kari mcmni, selesai menu tuk tghari sampai malam!. 
skrang sardin cap ayam besar cecah rm9 jg 1 tin..
celah mana lahhh kita nak survive zaman2 skrang kan??
 kalau kata takdak duit sgt , xdapat dh nak beli sardin...
jadi makanan high-end ke cemana dah sardin ni?? 
kejadian i masak kari sardin ni, Isnin lepas ..
balik je dari Tepen... terus menonong balik umah..
tadek singgah2 makan..sebab panas lit lit ! so balik siram badan, rest..
petang i masak je la sardin mcmni, guna bahan sedia ada.tu kentang pun tadak. 
tomato ja ada..suami i pemakan tomato.dia mmg buat ratah ja tomato tu...
sntiasa ada stok dalam freezer.. ::

:: ikan masin tenggiri kering mcmni, kegeraman abadi suami I. Ni beli kat kedai tepi Mak Jah Mee Udang. Seekor kecik RM9 je..suami i tau dia mmg segar,terus dia sambar.. balik tu terus goreng kan 3 potong.. tenggiri masin ni jgn potong tebal2..nnt isi dalam tak masak... melantun2 kesedapan ye makan kari dgn ikan masin..lepas basuh tgn dgn dettol, tercium2 jari still bau masin dia..perkhhh sorrga!! resipi kari sardin tayah nak jaki minta kat i ye.buat malu je..dah la sardin je pun.. haahaha. alang2 nak tanya, tanya lah cemana buat kerutub daging ke, daging kuzi ke an an an?? huhu ::

:: malam hari yg sama, late dinner dgn cengkodok bilis.. cicah kari sarding...perkhhhhh!!! ::

:: ni lauk smlm, kari ikan jenahak tu suami i beli kat Ummiza.. i dan masak ni je.. mcmbiasa la..sambal NASEB tak abis2..hahahh. campur kan je belen2 udang + sotong jadi sambal. selesai 1 hal ::

:: suami beli soya... kita tambah ais.. kenyam sampai pagi ni! nyum2.. prinsip makan kami, lauk jgn lebih dari 2... nnt jadi tak tau nak makan apa, last2 tak enjoy the food. lengah nak cekuh tu,cekuh ni. elok mcm ni je..takpun 1 lauk pun dah ok... tambah telur masin ke, ikan masin ke kan?? kita leh focus dgn rasa lauk ...  ::

Ok tu jaa..
jom, buat kerja??
kang dah nak keluar...
happy weekend ahead ye koang!
Jgn lupa p Matta Fair start arini sampai Ahad.
I sejak 2014, tak pernah lagi miss pi Matta.
Mesti ada je accommodation voucher yg sangkut.
Koman2, voucher fine dining mana2 hotel ke...ponn bolllehhh! uhuhu
Sntiasa lah rewards diri sndiri, sayang diri sndiri dlu before sayang org.
Later baru org senang je nak sayang kita.....
Ni sndiri pun kedekut tuk diri sndiri, selekeh..
cemana org nak sayang kannn??


.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.



No comments :