Tuesday, August 30, 2016

FELDA RESIDENCE; HOT SPRING SG KLAH SUNGKAI,PERAK

1 comment :

Assalamualaikum.

Meneruskan agenda bawa mak ayah jalan2.
Lepas berpisah dgn Emi kat Feri Penang, heading to Hot Spring Sg Klah plak.
Exit Sungkai..terus p Felda Residence... Kat sini femes dgn hot spring depa lah kan...
Jalan nak masuk dia,leh bajet cemana lah kan? kata felda??
dgn kebun kelapa sawit, hutan sikit2..

:: check-in terus. Amek 2 bilik. Jiha share dgn mak ayah.. amek xtra bed for them.. ::

:: and connection room. senang nak keluar-masuk 2-2 bilik. No privacy2 ye..nama pun berjalan ngan mak ayah. Dah selalu sgt privacy dah pun kan??? :p ::

:: Ni aktiviti petang tu. Kan dah lunch siap2 kat Line Clear..so lps solat asar, terus siap2 nak p kolam dia.. Atuk masih setia dgn short suami I.. tu makna apa? Makna nya,dia dah ready nak berendam skali lettew.. hoho ::

  
:: terpeghak2 nampak buah kelapa sawit.. i kan org KEY ELLLLLLLLLL ... *muka tak kuasa*. huhu ::

:: errrr suami i pun org KEY ELLLLL... hahahaaha ::

:: kami dua2 pun org KEY ELLLLL.. hahahhaa *caption neraka*... mihmih

:: kemain mak ajahhh dgn sunglass..jgn kat tompek panas menggelegak pun dia belasahh masuk.. sbb tak nampak. huhu ::

:: Felda residence sini mcm resort dlm hutan ols.. so sblm sampai kolam dia, kena 'jungle tracking' sket... so ada sungai air panas etc.. ::

:: ni port merebus telur :: 

:: mak and ciktam.. ::

:: ada orang jual telur kat tepi2 tu.... then masukkan dalam tapis ni and celup2..boleh la kot sapa suka nak eksperimen2..  ::

:: ni instruction duration for boiling egg. orang lelaki di larang keras masuk dlm ni..takut telur masak setengah.. kah!!! tu lawak ayah i buat ok! i type kan balik je.. jgn kecam i , kata sexual harassment ke apa.. :p ::

:: kt belakang tu sayup2 tu nampak tak kolam? tu kolam air panas..ada seketul ni je pic sipi2 beliau.. sbb i takut nak keluar kamera..takut kamera i 'masak' plak dalam tu klau terjatuh.. huhu. :: 

:: sign board je haa dapek ::

:: tada.. sampai dah kat kolam dia..ni kolam mountain water taw..air dia cejukk je ::

:: luas melapangg kolam dia..paling syok sbb tayah proper attire..pakai track bottom pun boleh... lantai dia buat pakai batu...bkn simen.so lantai kolam ni mcm reflexiology la juga kat kaki.. makna kata, kasar lah lantai dia. jgn kau p suka2 melutut dlm air..mendapat la gaharan pd lutut kau.   ::

:: kami anak beranak ::

:: dimulai dengan picture atuk layan slide... ::

:: kemainn seronokkkkk diaaa...sian zaman dia dulu mana ada mendalah ni semerrr ::

:: ko perati perangai dia?? ni tuk kesekian kalinya.dia pi test meniarap plak atas slide! ni umur dah 64yrs dah ni! sebaik tak bawa cucu.. kalau tak kompius cucu2 dia...atuk ke brader2 ni?? hahahha :: 

:: si dompot ni pun tak kalah...siap tutup idung siap2..takut air masuk hidung ::

:: berat dah mcm bulldozer 14 tan... jatuh terus tercipta kocakan yg cukup mengerikan! hahahaha ::

:: pastu montot terhentak kat lantai.... sakit hoii..tapi never serik ok! berulang2 naik! hahaha..::

:: ko tgk ciktam..berat 40++kg je..turun kemain lambat... tak besar mana pun impak kocakan dia.. so mcm2 posing dia leh buat sbb dia tercampak dalam air lambat. perjalanan dia nk sampai ke bawah tu lamaa... menyam!! :: 

:: ok now..guess who???? NENEKKK turn!! hahhaha.. ::

:: ni paling WIN! hahahhaa.. dari atas dia terbaring terusss! dia berani2 takut je nak turun.dah pujuk2 baru dia berani. yelah dia nak manjat tangga tu je dah sekian jam... tapi mak ayah I mmg sporting! aritu p gambang water park pun, kemain semua game pun diorang layan.. nenek sapa ni weyy?? ::

:: i suka tempat mcmni..very family2 types..tadek protocol sangat..air sejuk.. bersih.. jernih.. pastu dia asing2 tempat dalam and tak... serious i suka je..mmg terbayang nak bawa anak2 buah mai sini ::

:: habis masa kat sini je dah berapa jam..pueh hati boto! ::

:: baru ada pic kanda I... dia bz melayan mentuo eh.. i syak dia bakal dpt award menantu mithali maal hijrah akan datang ni... huhu ::

:: kolam yg sekangkang kera ni pun dann lagi kau ber-gopro kan esah??::

::  pangai adik badik :: 

:: suka duduk bawah i terjun ni..laju ...bila jatuh atas bahu..rasa mcm massage..bestttt. ::

:: tapi jgn kena kepala..mau bocor!! huhu ::

:: ni kolam dewasa..takat 4.5feet je pun..tapi budak2 takleh laa.. ::

:: another anniversary pose from us with love.. aceaceaceace ::

:: happy sangat time ni.. we really enjoy the moment... i.llah..sooner kita bawa semua mai sini.. kolam2 ni tutup at 7pm.. lagi 30menet nak katup, cepat2 ktwang lari p kolam air panas plak.. heaven nyaa jah oii!! dah berendam air cejuk..celup2 badan dalam air panas plak.. phewwww  ::

:: ni dinner malam tu.. felda tu kan solok kedohom ulu banat letaknya..so nak keluar p dinner.. takuit ok!!! mmg kena pi ramai2 baru berani.. kena lalu mcm hutan2 ke apa tahh... gelapp tadek lampu jalan..kete pun seketul2 je lalu... pastu baru jmpe pekan.. kat pekan ni ada kedai kampung..ayah nampak ada lauk hidang2 lagi..terus dia makan ikan kembung lomak ciliapi..pastu kemain berselera dia makan..kan siang pueh berondam.. setiba2 i n husband pun tiru beliau.dua2 takleh jmpe lauk kg! sedappnyaaa lahaiii lauk dia... nyum2 :: 

:: Ke esok kan harinyaa... Selamat Pagi Sungkaiii!! Bilik dia style2 gini la... ada 2 tingkat. Kami bilik bawah... pagi2 udara kampung, tak byk asap kenderaan.dengan pokok2 byk...padang..bunga..rasa nyamannya lahaiii..  ::

:: Mak ayah bersama anak kesayangan mereka.... tidak perlu diragukan lagi ye adik badik I yg lain.. sebarang pertikaian tidak akan dilayan..bluerrrkk hahaha ::

:: bfast provided. Juz-juz je la food spread dia.. boleh la buat alas2 perut.. ::

:: steady mak.. ::

:: kesayangan saya niiii... ::
  
Lepas bfast, of coz ada acara terjun tiruk dalam kolam lagi.
Yelah nak check out awal lagi..takkan nak membute je dlm bilik kan???
so silalah sarung balik baju sejuk2 lembab smlm, and kita terjun lg skali!
Yihaaaa... kali ni mak malas nak joint.
So dia jadi pemerhati... 

:: lepas checkout terus shoot here! nak makan nasi dalam buluh! alaaa dah heboh viral pun kan kedai ni?? besarrrr ok kedai dia! jgn risau tempat tak muat ke apa..sistematik..lauk melambak2..staff pun ramai... eh senang sangat la haii.. direction? err..dekat dh dgn exit tol sungkai..kat trafic lite exit tol tu..p kanan..n terus je. kedai ni belah kiri.. or else..sila waze ok! :P ::

:: style gini..segala mala binatang yg di panggang2..diletak siap2 dlm pinggan kecik2. just pilih je.. ni ada ikan kembung, pari, siakap,cencaru, talapia... ::

:: ni bhgn ayam2 kampung... ::

:: ni geng2 kerabu...sebut je nak kerabu apa..pucuk paku? mangga? kacang botol? perut? kaki ayam??? bla bla...semangkuk dlm RM5... ::

:: lauk pauk lain.. memang mcm2!! ::

:: antara menu kami.. ::

:: bila kita minta nasi buluh je..terus dapat skali ulam2,sambal belacan and telur masin 1/4 potong.. buluh cenggini je ponnn ::

:: pastu kopek and keluarkan daun dia..i tak sure daun apa..mak ayah pun tak tau daun apa..yg nyata bukan daun pisang..daun dia lebar2... total kami makan aritu dgn sirap limau dalam RM70.. ok lah kot kan??? kerang dia dah la besar2 penumbuk auni... huhu. 1 je la i nak komplen, kat sini bapak lah byk lalat! i tak tau la mmg takleh nak control ke or sbb bau makanan ke cemana. i tak nak tuduh la..tp balik from here.. i, jiha and husband dapat diarrhea..wallahua'lam.. u gaiss shud try la kalau datang area sini k.. tapi kalau kata impress sangat..bagi i biasa2 je... org mesia ni je kadang jakun terlebih..termasuk I lah kot.pantang benda pelik2 sket..nak viral tak tentu hala..padahal mostly mmg indah khabar dari rupa! ::


Alhamdulillah settled percutian pendek bawa mak ayah p utara..
Dari parit buntar pi penang pastu pi sg klah plak.
Jadi lahh.tada la orang tua tu bosan duk umah je..ye dok??
ujung tahun i.allah kita p jalan lagi ye mak... ameen.

Kesimpulannya..Felda Residence nice juga kalau nak family gathering.
Bilik besar...elok perangai...byk connection room.senang nak keluar masuk.
Tapi koang better booking awal..since bilik dia mmg sangat2 limited.
Sikit sangat bilik dia..dia mcm bukan profit base sangat... 
lebih pada nak pelihara alam sekitar..kehijauan bla bla...
Tempat mandi dia terpaling win lah..sbb luas lebar terbentang.
tak strict sangat.. lepas mandi air sejuk..p rendam badan kejap kat kolam air panas...
kalau outsider(tak stay kat hotel) pun boleh mandi kolam.
bayaran dewasa RM16. kanak2 and senior citizen half price... 
leh cekidaut website diorang lah ye...

Tapi sini mmg mcm hutan2 sikit taww..sapa ajet2 ONGKEY ELLLL ABADI... better tayah dtg ye.
kang sat2 tergaru2 nyamuk..pepijat ke.. berkudis plak kaki gebu koang...
or ada yg takut kalau ada anak kecik...ala2 hutan2 sket kan? ikut masing2 lah kan.
kedai jauh jg..tapi dalam kawasan kampong (felda sg klah) of coz ada kedai runcit.
I dah laa sukaaa sangat dgn suasana2 kg cenggitu. kedai2 kampong..warong2 kecik.
kena la dgn jiwa asal usul kampung i ni.... so im feeling good kat sini... 

Sekian, wabillahittaufiq walhidayah..wassalamualaikum warahmatullahiwabarokatuh...



 

1 comment :

Zie Azi said...

welcome my hometown, berlagak mcm hometown sendirik padhal amir punya hometown.hik2
tah brp kali masuk sini pun tak ingt dah,klu masuk memg tak pernah beli tiket, i kan owg kmpog situ, msuk free hahahaa